Vtisi Erasmus+

 

Mednarodne
izmenjave

Nepozabna doživetja v mednarodnih okoljih.

 

Vtisi Erasmus+

Izkušnje naših študentk in študentov

Nika Cesar, študentka programa Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi, o izmenjavi na University of New York v Pragi

Ta semester v Pragi je bila iskreno ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju in bi jo brez dvoma priporočala vsakemu. Navdušena sem, da sem spoznala ljudi in kulture s celega sveta, zelo razširila svoja obzorja in izkusila življenje v tujin, kar zelo pripomore k samostojnosti. Razmišljate, da bi šli na izmenjavo? Moj nasvet je, da izkoristite priložnost za nepozabno izkušnjo - zagotovo vam ne bo žal.

 

Mark Marussig, študent programa Poslovna informatika, na izmenjavi na instituciji ISAG v portugalskem Portu


S študijem sem bil izjemno zadovoljen, saj je bil pristop profesorjev ter na sploh same šole zelo prijazen in profesionalen, čeprav smo bili študentje iz drugih držav. Mobilnost me je spremenila tako,  da si še sam nisem verjel. Dobil sem drugačen pogled in pristop do življenja, drugačen pogled na svet, saj sem spoznal ogromno različnih kultur. Ta mobilnost pa je samo še odprla moje življenjske cilje, ko sem že mislil da bo ERASMUS edina velika stvar, na katero sem šel, so se odprle druge ideje o potovanju in razvijanju moje kariere. ERASMUS bi priporočal vsem … to je nekaj, kar nam odpre pogled na svet in naše življenje. Predvsem pa je tudi pomemben za CV, saj dodaja vrednost v očeh delodajalcev.

 

 

Naša študentka visokošolskega programa Tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi, Lane Uršič je bila na študentski izmenjavi na Rochester Institute of Technology.

O svoji izkušnji je zapisala: Erasmus izmenjave je konec, v soboto sem se vrnila v Ljubljano. V Dubrovniku sem imela res čudovite profesorje, ki so mi bili v času študija v velik navdih. Polna sem vtisov, hvaležna za vse pridobljene akademske in življenjske izkušnje, hkrati pa vesela, da sem zopet na domačih tleh. Je že tako, da je potrebno iti v svet, da si človek razširi obzorje, pridobi bolj celovito perspektivo in razvije hvaležnost za vse, kar ima doma. Morda najbolj dragocena zapuščine moje Erasmus izkušnje je, da se počutim bolj samozavestno in prepričano samo vase, v svoje sposobnosti. Zdaj vem, da grem lahko v popolnoma novo okolje, kjer bom soočena z nepričakovani situacijami, neznanimi ljudmi in raznimi obveznostmi, ki so mi povsem tuje, a če sem pripravljena trdo in zavestno delati, lahko uspem praktično kjerkoli. Prvič v življenju sem začela tudi resneje razmišljati o selitvi v tujino čez par let...

   

 

Za priznavanje znanj po izmenjavi

Kot študent Visoke šole za poslovne vede lahko posamezne obvezne in izbirne predmete poslušate in zanje opravite izpitne obveznosti v tujini, če na VŠPV pravočasno in v skladu s pravili sklenete Študijski sporazum oz. Learning Agreement. Tako boste vnaprej vedeli, kateri predmeti vašega visokošolskega študijskega programa se vam bodo po vrnitvi z mednarodne izmenjave priznali.

S sklenjenim Študijskim sporazumom na VŠPV vnaprej veste, kateri izpiti s tujih institucij se vam bodo priznali.

Podrobnosti in pravilniki o sklepanju Študijskega sporazuma so študentom, ki so že vpisani na VŠPV, dostopni na internem študentskem portalu www.e-studij.eu.

Več informacij o mednarodnih izmenjavah Visoke šole za poslovne vede: Za vsa dodatna pojasnila pokličite Erasmus koordinatorico Špelo v službo za mednarodno sodelovanje ali prodekanjo za kakovost in mednarodno sodelovanje Katarino. 

Špela Pregl

01/ 2444 209 | spela.pregl@vspv.si

Katarina Aškerc Zadravec

01/ 2444 208 | katarina.askerc@vspv.si