B2 VŠPV na mobilnosti v Butanu

Zagotavljamo vam uspeh na vaši poslovni poti.

Izobraževanje prilagojeno odraslim, zaposlenim osebam. S prepletanjem teorije in poslovne prakse vam zagotavljamo odlične učne rezultate.

B2 VŠPV na mobilnosti v Butanu

14. 11. 2023 Visoka šola

V okviru mednarodnih izmenjav Erasmus+ sodelujemo tudi s partnersko institucijo Royal Thimphu College, s sedežem v glavnem mestu Butana. To je majhna država v južni Aziji, v osrčju himalajskega pogorja, kjer se stikata neokrnjena lepota goratega kraljestva in mistična kultura zmajev.

Prav v teh dneh sta jo obiskala naša prodekanja doc. dr. Julija Lapuh Bele in direktor Darko Bele. Srečala sta se s predstavniki partnerske šole, s katero smo v času omejitev zaradi koronavirusa izpeljali zelo uspešen projekt virtualne študentske mobilnosti, pred kratkim pa smo kolege gostili pri nas v okviru Erasmus Staff Week-a. Lepota mednarodnih izmenjav je tudi v tem, da nam približujejo svet, ki je sicer zares daleč, in omogoča povezovanje s tako različnimi okolji in posamezniki. Medkulturno sodelovaje bogati tako akademski, kot osebni vidik študentov in vseh sodelujočih v študijskem procesu.

Uradno imenovan Kraljevina Butan, se razteza med Indijo na jugu, vzhodu in zahodu ter Kitajsko na severu. Ime države pomeni 'dežela grmečega zmaja', kar odraža kulturno prepričanje Butancev, ki grom dojemajo kot renčanje zmajev.

A Butan je tudi pionir na področju merjenja napredka. Namesto tradicionalnega bruto domačega proizvoda (BDP) je Butan vpeljal koncept bruto dodane sreče (BDS). To pomeni, da ljudje cenijo ne le materialno bogastvo, temveč tudi duhovno blaginjo in srečo. Leta 2006 je Bloomberg Businessweek uvrstil Butan med najbolj srečne države v Aziji, razglasil pa ga je za osmo najsrečnejšo državo na svetu. Tudi leta 2016 je World Happiness Report Združenih narodov Butan uvrstil kot 84. najsrečnejšo državo na svetu. To je torej država, kjer se meri ne samo gospodarski, temveč predvsem človeški napredek.

 

Nazaj